Aktif Karbon Nedir?

Evcil hayvan ebeveynliğinin, seçilen evcil hayvan türüne göre zorlukları vardır. Örneğin bir kedi ile birlikte yaşıyorsanız, kedinizin tuvalet ihtiyacını karşılayacağı kum kabını sürekli temiz tutmak zorundasınızdır. Bunun yanı sıra tuvaletten yükselecek kokuyla da başa çıkmak durumunda kalırsınız. Koku yayılması, kullanılan kum kabının açık veya kapalı olması durumuna göre biraz değişiklik gösterse de, son zamanlarda bu sorun için çözüm kedi kumu üreticilerinden gelmiştir. Cilt bakımından diş sağlığına kadar geniş bir kullanım alanına sahip aktif karbon bileşenine sahip kedi kumları artık her pet mağazalarında ve evcil hayvan ürünü satan internet sitelerinde karşımıza çıkmaktadır. Yine de birçok hayvan sever bu bileşenin evcil dostlarına bir zararı olup olmadığı konusunda tartışmaktadır. Bu tartışmaya bir açıklık getirmesini umarak aktif karbonun ne olduğu ve neye yaradığı gibi sorulara sizlerle birlikte cevap arayalım.


Aktif Karbon Kullanım Alanları ve İçeriği

Aktif karbon bol miktarda gözeneğe sahip olan işlenmiş bir karbon şeklidir. Küçük parçalardan oluşmasına rağmen gözenekli yapısı sayesinde yüzey alanı oldukça geniştir. Üretiminde hammadde olarak, karbon, kömür, hindistan cevizi, fındık kabuğu gibi yüksek karbon içeriğine sahip organiz maddeler kullanılır. 

Son zamanlarda günlük hayatta sık sık karşımıza çıkan bu maddenin kullanım alanları oldukça geniştir. Kiri hapsettiği için cilt bakım ürünlerinde aktif karbonun sivilcelere de iyi geldiği bilinmektedir. Diş bakımında da kullanılan aktif karbon plak oluşumunu engelleyip dişlerdeki lekeleri çıkarırken ağızın pH dengesini de sağlamaktadır. Üstelik canlılara herhangi bir zararı yoktur! 


En İyi Kedi Kumu Aktif Karbonlu Mudur?

Tüm bunların yanında aktif karbonun en bilinen özelliği kokuları hapsetmesidir. Gözenekli yapısı sayesinde çok küçük bir miktarı bile kokuyu hapsetmeye yeterli olmaktadır. Akvaryumlarda yıllardır bu amaçla kullanılan aktif karbon bir süredir kedi kumlarında da kullanılmaya başlanmıştır. Bentonit olarak bildiğimiz kedi kumlarına eklenen aktif karbon bir mıknatıs gibi çalışıyor ve tüm kokutu hapsediyor. Ekstra koku eklenmiş kumlardansa, kokuyu hapseden parçacıkların kullanıldığı kumlar artık kedi sahiplerinin yeni gözdesi konumuna gelmiştir.